Мабуть, кожному знайома ситуація, коли йдете дорогою з метро, а хтось попереду йде і курить на ходу, і дим летить просто вам в обличчя, коли ви стоїте на зупинці з вашою дитиною і там хтось інший курить, навіть не відійшовши в бік, коли ви виходите поспілкуватися з колегами на свіже повітря, а виходите на імпровізовану курилку — не соромтеся, не мовчіть та говоріть незнайомим чи знайомим людям, що це не нормально. Можливо, вони просто не задумуються, що дим від їхнього куріння дуже небезпечний для інших. Тому їм просто потрібно нагадувати.
Читайте Знай в Google News!
Про це стало відомо із посту Уляни Супрун, колишньої в.о. міністра охорпони здоров’я у facebook. Вона наводить статистику, що 1,2 мільйона людей померли через пасивне куріння у 2017 році. Тобто ці люди взагалі не курили, а споживали вторинний дим від інших людей — вдома, на вулиці, у своєму офісі чи в інших громадських місцях.
До речі, ситуація вже ж поступово покращується, скоріше за все завдяки введенню заборон урядами багатьох країн куріння в громадських місяцях та адекватним просвітницьким кампаніям. Є дослідження, в якому показали, що у порівнянні з 1990 роком, кількість курців, аби вбити одну людину, яка не курить, стала більшою — у 1990 році було 31,3, а у 2016 — 52,3. Це означає, що некурці стали менше зазнавати негативного впливу від диму курців.

Викладка цигарок, фото: dniprograd.org
Викладка цигарок, фото: dniprograd.org

Пасивне куріння впливає на серце та судини і відповідальне за сотні тисяч смертей через інсульти, інфаркти та ішемічну хворобу серця у всьому світі. Вдихаючи чужий дим, збільшуються ризики мати серцево-судинне захворювання більш ніж на чверть, конкретно інсульту — на 20-30%. Лише у США 8 тисяч смертей внаслідок інсульту трапляється через пасивне куріння.
Шкідливим є навіть короткочасний вплив диму, він запускає вільнорадикальні процеси — саме той механізм, що лежить між курінням та хворобами серця і судин.
Некурці, які піддаються пасивному курінню, збільшують ризик розвитку раку легенів на 20-30%. Коли дим видихають, він не одразу розчиняється в повітрі як може здаватися, більшість токсичних та канцерогенних сполук безперешкодно потрапляють в легені некурців з повітрям. Навіть нетривалий вплив диму може спровокувати незворотні зміни, які сприятимуть раку.
З'являється все більше доказів того, що пасивне куріння може збільшити ризик раку горла, гортані, грудної залози, появи довгострокових та короткочасних респіраторних симптомів та хронічної обструктивної хвороби легенів серед людей, які не курять.
Якщо ви курите — поважайте та не підставляйте інших людей під вплив свого диму на вулиці, вдома, в офісі чи у вашому під’їзді. А краще не підставляйте себе! Кидайте курити та робіть вибір на користь здорового способу життя і свого здоров’я. Це найкраще, що ви можете зробити для себе, своїх близьких та людей навколо.

Коли ви йдете дорогою з метро, а хтось попереду йде і курить на ходу, і дим летить просто вам в обличчя, коли ви стоїте...

Geplaatst door Уляна Супрун op Dinsdag 6 oktober 2020

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Супрун пролила світло на історію загибелі медика, який врятував сотні заражених Covid-19.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як повідомляв Знай. ua, у школах введуть страхування від Covid-19, кому доведеться оформляти документи.

Також Знай. ua писав, що китайський вірус змінює своє "обличчя", лікар заявила про нові симптоми.