Українці почали масово проходити тест на коронавірус, у зв'язку з чим під лабораторіями з'явилися довгі черги. Кияни публікують в соцмережах фото, на яких люди стоять, не дотримуючись дистанції і навіть не всі в масках.

Читайте Знай в Google News!

Черги займають з 4-5 години ранку. Якщо прийти пізніше, на тестування вже не потрапиш, пише портал Vesti24. З результатами теж проблема, оскільки їх доводиться чекати до 7-10 днів, а це занадто довго для хвороби, яка може розвиватися блискавично.

Черги для здачі тесту на коронавірус, фото: vesti24.pp.ua
Черги для здачі тесту на коронавірус, фото: vesti24.pp.ua

Проте здати тест безкоштовно в столиці може далеко не кожен. У приватних лабораторіях розцінки від 700 і майже до 3 тисяч гривень. Водночас в найдешевших лабораторіях з цінником в 700-800 гривень теж довгі черги. Щоб пройти тест швидко і без черги і отримати результат на наступний день, потрібно заплатити не менше 1,4-1,5 тисяч.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Голова Національної медичної палати Сергій Кравченко розповів, що проблеми намічаються вже і у приватників. І якщо епідемія буде наростати, навіть платні тести стануть доступними далеко не всім. За його словами, тести в державні лабораторії зараз надходять з двох джерел.

Перший - за напрямками сімейних лікарів. Такі напрямки видають пацієнтам, у яких підозрюється коронавірус. Оскільки пацієнти не важкі їх тести ставлять в чергу, і чекати доводиться більше — до тижня або 10 днів. Якщо ж виявиться, що матеріал зібраний неправильно, всю процедуру доводиться проходити заново.

Другий - зі стаціонарів. Там тести беруть вже у госпіталізованих пацієнтів з пневмоніями. Такі тести роблять швидше, але все одно чекати доводиться до п'ять днів.

"До моменту отримання позитивного результату люди, у яких підозрюється коронавірус, знаходяться в палатах з іншими пацієнтами з пневмоніями. У коронавірусну статистику вони не враховуються, хоча клінічно такий діагноз їм ставлять. І таких пацієнтів зараз в десятки разів більше, ніж тих, у кого ковід офіційно підтверджений", — говорить Кравченко. Сергій Кравченко

Лікарня / скріншот з відео
Лікарня / скріншот з відео

Сергій Кравченко пояснив, що пріоритет в лабораторіях - для тестів зі стаціонарів. "Є негласна вказівка сімейним лікарям не старатися з видачею направлень на тести всім підряд", - сказав Кравченко. Один з докторів розповів журналістам, що сімейникам, які виписують занадто багато тестів, загрожують навіть позбавленням премій.

Кияни підтверджують, що вибити тест у сімейного лікаря не так просто. До останнього ставлять інші діагнози, наприклад, ГРВІ, бронхіт та інше. Особливо, якщо перебіг хвороби легкий.

"Не так давно МОЗ внесло зміни до свого наказу № 722, якими обмежив перелік осіб, які мають право на безкоштовний тест. До них зараз вже не відносяться, зокрема, контактні особи", - говорить Кравченко. Сергій Кравченко

Тестування на коронавірус, фото: facebook.com/ukrdav
Тестування на коронавірус, фото: facebook.com/ukrdav

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як зареєструвати новонароджених під час пандемії без довідок: пояснення Мінцифри

Як повідомляв портал "Знай.ua", Кабмін скоротив субсидування громадян майже на 40%: в уряді пообіцяли прискіпливу перевірку

Також "Знай.ua" писав, що в Україні заговорили про повернення жорсткого карантину: "Припинити будь-які контакти між людьми"