Останні антирекордні добові показники у 4800 – 5800 виявлених осіб, інфікованих на коронавірус, відверто лякають тисячі українців. І, мабуть, недаремно. У той час, як влада продовжує заспокоювати наявністю 50 % "ковідних" ліжок та навіть не задумується про перенесення жовтневих місцевих виборів, експерти відзначають, що медична система країни вже тріщить по швах, а заяви Уряду – "паралельна реальність". Втім, як виявилося, замість спрямування коштів на вкрай важливе медичне оснащення українських лікарень, доплати до заробітної плати медпрацівникам чи то надання фінансової допомоги громадянам, абсолютна більшість грошей була перерозподілена на будівництво доріг та зарплату правоохоронцям. Про це свідчать результати детального аналітичного дослідження щодо ефективності використання коштів Фонду боротьби з COVID-19. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

53 % на будівництво доріг – медичні замовлення з областей ігноруються

Результати дослідження, проведеного експертною організацією StateWatch, за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", демонструють відверто аморальні пріоритети Уряду у розподілі коштів – більша частина витрачених грошей пішла не на медичну сферу, а на ремонт доріг.

"Загалом, з Фонду боротьби з COVID-19 розподілено на сферу хорони здоров'я всього четверту частину коштів – 24, 7 %, а 53 % - на будівництво та ремонт доріг. В першу суму входять також ремонти опорних лікарень, що не зовсім відповідає сьогоднішнім потребам у закупівлі засобів індивідуальних засобів, налагодженні масового тестування населення. Власне, під час самого створення цього бюджету, в нього були закладені проблеми, які зараз проявили себе у повній мірі", - зазначає фахівець експертної організації StateWatch Гліб Каневський.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

Незважаючи на чисельні випадки недоплати медичним працівникам, на додаткову оплату праці для поліцейських, прикордонників та нацгвардійців з Фонду вже пішло 2, 7 млрд грн, а на черзі – чергове звернення від МВС про виділення ще 1, 9 млрд грн на виплати правоохоронцям.

Впродовж 4 місяців Кабінету Міністрів України було направлено 37 звернень про виділення коштів, лише 12 з яких було задоволено Урядом.

"Серед звернень, які не задоволено, є запити МОЗ та обласних державних адміністрацій, що стосуються безпосередньо потреб на закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню COVID-19. Серед них: Чернівецької ОДА про виділення 204 млн грн на закупівлю медичного обладнання, спеціального транспорту та ремонт обласної лікарні, Черкаської ОДА про 36,3 млн грн на закупівлю медичного обладнання, Харківської ОДА – 616 млн грн на здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню COVID-19, на 686, 3 млн грн від Полтавської ОДА на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та інші", – підкреслює експерт Гліб Каневський.

Відверто вражає і вкрай складна і забюрократизована "механіка" розподілу коштів– потрібно погодження багатьох Міністерств і бюджетного парламентського Комітету.

Внаслідок цього, із закупівлею апаратів ШВЛ виникла ціла 4-місячна епопея з моменту замовлення ще у квітні. Як відзначає експерт, це питання лише на початку жовтня зрушило з місця. А потреба в нітрилових рукавичках та захисних окулярах задоволена лише на 0,66% та 14,7%, відповідно. В костюмах біологічного захисту – лише на 6,3%, а халати ізоляційні одноразові, взагалі, не було закуплено.

"Проскочити між крапельками" не вдалося: під лікарнями – черги "Швидких", класти людей нікуди

На фоні сьогоднішніх показників рівня захворюваності ці дані виглядають ще більш шокуючими.

"Ситуація із розповсюдженням хвороби наразі стає неконтрольованою. Існує паралельна реальність: під "ковідними" лікарнями стоять черги із машин Швидкої допомоги і людей просто не госпіталізують, сімейні лікарі кажуть, що із 14 осіб, яких потрібно госпіталізувати, вдається госпіталізувати тільки 1 людину, лікарі говорять про квоту на госпіталізацію і на тестування. Очевидно, що медична система вже тріщить по швах. І чути, що влада закатує гроші з Фонду в асфальт – це просто неприпустимо", – відзначає виконавчий директор благодійного фонду "Пацієнти України" України Інна Іваненко.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

Як підкреслює Інна Іваненко, в країні немає надійно вивірених даних про реальний стан подій – цифри міністра МОЗ та Центр громадського здоров'я щодо госпіталізованих пацієнтів різняться із позначкою у 9 тис осіб. А на сайті МОЗ України зазначається, що "ковідні" ліжка заповнені тільки на 50 %.

При цьому, влада втратила вирішальні 4 місяця на підготовку медичних закладів.

"Всі знали, що восени буде друга хвиля і потрібно до неї готуватися, але за цей час не розгорнуто додаткові "ковідні" ліжка, ніхто не будує нові лікарні і не розгортає ліжка на лікарняних приміщеннях, як роблять у всіх цивілізованих країнах. Сподівання на те, що ми знову "проскочимо поміж крапельками" і нас масова хвиля не накриє, але чуда не сталося – нас вже накриває ця друга хвиля. У нас уже "пожежа" в країні і ми бачимо, що держава з нею не справляється", – виконавчий директор благодійного фонду "Пацієнти України".

Лікарня, фото: РБК
Лікарня, фото: РБК

Згідно з інформацією Мінфіну, на сьогодні розподілено 99 % Фонду боротьби з COVID-19, але встигли витратити менше 50 % коштів. І важливо, що витрачений він має бути до кінця 2020 року. Саме тому автори дослідження заявили про спільне звернення до Уряду щодо спрощення процесу виділення коштів та перегляду джерел витрат, зробивши першочерговими саме медичні заходи.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

РІВЕНЬ ЗАХВОРЮВАНОСТІ

Станом на 12 жовтня, Україні зафіксовано 4 420 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Загалом в Україні 265 454 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, із них 5 015 летальних, 114 410 пацієнтів одужали. Проведено 2 602 635 тестувань методом ПЛР. За добу одужало 903 пацієнти.

Рівень епідемічної небезпеки на території країни