Лікування коронавірусу в умовах стаціонару є безкоштовним. Однак в соціальних мережах люди все частіше скаржаться на те, що лікування covid-19 обходиться їм дуже дорого і багато доводиться оплачувати з власної кишені.

Читайте Знай в Google News!

Відомо, що на одного пацієнта Національна служба здоров'я виділяє від 20 тисяч до 45 тисяч гривень залежно від тяжкості перебігу хвороби.

В даний тариф включені препарати, які необхідні для лікування. Однак українці продовжують витрачати тисячі гривень на те, що має надаватися безкоштовно. Так, лікар-пульмунолог Марина Корчинська, у якої мама померла від коронавірусу в серпні, розповіла, що вони купували за власні кошти.

" ми купували лікувальне харчування, зонди для годування, пластирі, пелюшки, памперси, катетери. Я купила ширму в реанімацію, щоб мама не бачила всіх смертей навколо. Також купували CPAP-маски (CPAP – режим штучної вентиляції легенів), ще нам допомогли дістати шолом для неінвазивної вентиляції легенів. Були потрібні також препарати, які з одного боку діють як заспокійливе, з іншого – не пригнічують дихання: у мами траплялися панічні атаки", - розповідає вона.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

В безкоштовний пакет послуг з лікування пацієнтів з коронавірусом, згідно сайту НСЗУ:

  • тестування (тестування в стаціонарі може проводитися до 3 разів і більше при необхідності);
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до ШВЛ або ЕКМО за потребою;
  • медикаментозна терапія і знеболювання при необхідності;
  • консультації лікарів інших спеціальностей.

Однак існують препарати, які не включені в БАЗОВИЙ пакет послуг і необхідні, коли пацієнт опиняється в реанімації. Наприклад, є препарат" Актемра " (тоцилізумаб) – сильний імунодепресант, який дають хворим вже в критичному стані.

Катерина Ножевнікова стверджує, що кілька місяців тому лікарні були забезпечені цим препаратом, але зараз він зник з країни.

" ми в Одесі минулого тижня викупили останні 5 флаконів. Раніше він коштував 1500-2000 гривень за флакон. Йду-11 - 15 тисяч", - каже вона.

Інші суми озвучили люди, які лікувалися від вірусу вдома:

" ми з дружиною витратили приблизно 10-11 тисяч гривень. Основні витрати-це 6 ПЛР-тестів і 2 КТ (комп'ютерна томографія легенів-ред). Лікар, яка направляла мене на КТ, сказала, що в нашому місті (Івано-Франківськ – ред) КТ ніхто безкоштовно не робить.2 тести робили на старті, 2 – ще через два тижні в надії вийти з карантину і 2 ще за тиждень. Ліки вже потребували менших витрат", - розповідає українець виданню Українська правда.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, українці молять Зеленського жорстко покарати Ляшка, Степанова і весь МОЗ.

Як повідомляв Знай. ua, Україна відмовиться від паперових документів-залишилося менше року.

Також Знай. ua писав, що Степанов назвав найбільш завантажені лікарні України через covid-19, які регіони стали "лідерами".