Пандемія коронавірусу призведе до того, що в найближчі два роки кількість людей, які перебувають за межею бідності, зросте на 150 млн осіб. Про це повідомляють в огляді Світового банку.

Читайте Знай в Google News!

Стан " крайньої бідності виникає, коли людина живе менш, ніж на 1,9 долара в день. Вже до кінця 2020 року таких людей на землі буде більше 9%.

Експерти вважають, що прогнозу Світового банку українцям бояться не варто. Так, найбільше такого прогнозу схильні країни, які мають обмежені можливості з фінансової діяльності. Наприклад, отримують 50% і більше доходу від туризму.

"В Україні при всіх структурних проблемах економіки такої залежності немає, - роз'яснює науковий консультант Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Володимир Сіденко. - У нас провідна сфера-це агросектор, і його дуже мало зачіпає "коронакризис". Ця сфера більше страждає від кліматичних проблем, які ми маємо і які також призведуть до падіння ВВП і падіння експорту. Хоча, це буде частково компенсовано за рахунок зростання цін на світовому ринку. Сфера будівництва у нас практично не впала. Це стабілізує нашу економіку. Тому немає підстав говорити, що оцінки Світового банку поширюються на Україну".

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Бідність в Україні, фото з відкритих джерел
Бідність в Україні, фото з відкритих джерел

Міністерство соціальної політики повідомляє, що в Україні в 2019 році за межею бідності проживали 38,5% населення. Однак у нашій країні рівень бідності визначають дещо інакше, в українців його вимірюють ставленням до прожиткового мінімуму.

Зараз наш прожитковий мінімум - 3974 грн. А з урахуванням обов'язкових платежів 4557 грн. Якщо співвідносити з такими цифрами, то за підсумками цього року рівень бідності може зрости до 45%.

"Це не катастрофічне зростання. Тим більше, в 2016-му у нас було 43,2%. Фактично ми повернулися на кілька років тому. Але це не призведе до масового збіднення", – стверджує Володимир Сіденко.

За рівнем доходу розраховують монетарну бідність. Також її визначають доступом до певних благ.

"Для нас крайня бідність – не проблема. - стверджує доцент Київської школи економіки Ольга Купець – - але справа в тому, що самі українці часто вважають себе біднішими, ніж є насправді. У 2020-му році Держстат опублікував дані опитування серед населення, яке показало, що 65% українців вважають себе бідними. Це суб'єктивна бідність. Наприклад, коли у людей дві квартири, а вони все ще вважають себе бідними, тому що у сусідів – три".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, подолати бідність до 2030 вже не вдасться, пандемія остаточно зруйнувала всі надії.

Як повідомляв Знай. ua, українським пенсіонерам вже з грудня тричі підвищать виплати.

Також Знай. ua писав, що Україну накрила чорна хвиля безробіття, ситуація погіршується.