Як відомо, ще в 2019 році Національний банк України ввів в обіг нову банкноту, номіналом в 1000 гривень, а пізніше, влітку 2020 року, регулятор ввів в обіг монету номіналом 10 гривень. Всі ці "нові" гроші презентували дуже красиво, ніби новий смартфон, проте цінність їх вже не така, як років 25 тому.

Читайте Знай в Google News!

Спеціально для наших читачів ми знайшли цікаву інфографіку - "Що можна було купити за 20 грн в 1996 році і що можна купити зараз". Даними поділився портал comments.ua.

Що можна було купити за 20 грн в 1996 році, інфографіка: COMMENTS.UA
Що можна було купити за 20 грн в 1996 році, інфографіка: COMMENTS.UA

Українська гривня з'явилася у вересні 1996 року. На початку її введення вона досить міцно тримала позиції, а офіційний курс гривні до долара був на рівні 1,8 грн/дол. Але час не щадить нікого і за 24 роки наша валюта пережила серйозні зміни в 1998, 2008 і 2014 роках.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Журналісти порахували, що можна було купити на одну і ту ж суму в той час, коли гривня тільки з'явилася в Україні і на що цієї суми вистачить зараз.

20 гривень 1996 року, фото: monetaistarina
20 гривень 1996 року, фото: monetaistarina

Варто також нагадати нашим читачам, що в разі посилення карантину в Україні вартість долара може несподівано впасти. Якщо так станеться, на курс валюти вплине зниження економічної активності. Так, у березні, після оголошення карантину, було два тижні паніки, протягом яких НБУ довелося влити в економіку близько 2 млрд доларів, і курс долара виріс з 24,7 до 28,1 грн/$.

Експерти вважають, цього разу паніки на валютному ринку не буде, і курс, після оголошення нових обмежень, зростати не буде. Аналітики припускають, що дані заходи, навпаки, спровокують зміцнення гривні.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, НБУ і Рада взялися за колекторів: коли припиниться залякування і дзвінки посеред ночі.

Як повідомляв Знай.uа, в Україні зі збільшенням мінімалки стане дорожче життя: як зміниться ціна на продукти і комуналка.

Знай.uа писав, у банк зі смартфоном замість паспорта - в НБУ підготували "сюрприз" для просунутих українців.