Коли за вікном відчутно холоднішає, кожен замислюється, як максимально ефективно зігрітись вдома. Адже осінні тумани, затяжні дощі і зниження температури повітря - незмінні супутники осені.

Існує багато міфів про опалення осель. Але чи дійсно ваші батареї нагріються швидше, якщо встановити термостат радіатора на максимум?

Читайте Знай в Google News!

1. На максимум батарея нагріється швидше.

Радіатор опалення - це не кран. На термостаті радіатора не регулюється співвідношення теплої і холодної води, а просто встановлюється бажана температура для кімнати. Коли ця температура досягається, клапан знижує витрату води в радіаторі. Температура води, що рухається крізь радіатор, від цього не залежить. Швидкість нагрівання радіатора від цього теж не залежить. Коли регулятор опалення встановлений на найвищий рівень, це означає Лише те, що клапан закриється пізніше (наприклад, при кімнатній температурі 25 °C замість 21 °C).

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

2. Сніжинка захищає від розриву труби.

Ця помилка може коштувати дуже дорого, коли ви, наприклад, відправляєтеся в зимову відпустку і встановлюєте всі радіатори опалення на режим Сніжинки для економії енергії. Цей режим захищає лише відповідний радіатор. Однак, якщо труби в зовнішній стіні замерзнуть, може статися непоправне і вам доведеться робити дорогий ремонт. Тому труби і стіни не повинні бути занадто холодними, особливо якщо ви відсутні тривалий час.

опалення, скріншот з відео
опалення, скріншот з відео

3. Рівномірний розподіл тепла економить енергію.

Частково цей міф вірний. Всі, хто відчувають занепокоєння в закритих приміщеннях або тримають двері кімнат відкритими з виключно практичних міркувань, повинні переконатися, що радіатори опалення узгоджені один з одним. Інакше один радіатор візьме на себе роботу інших, для чого він не призначений. Наслідком цього буде підвищена витрата енергії. Однак у всіх інших випадках температура повинна бути адаптована до призначення кімнати. Таким чином, закриті двері в кімнати допомагають скоротити витрати на опалення.

4. Різниця в один градус ні на що не впливає.

Існує безліч факторів, які впливають на можливість економії енергії при використанні більш низької температури: ізоляція, зовнішня температура, вологість. В цілому, можна оцінити економію витрат на опалення приблизно в 6 відсотків на кожен градус. Відповідно, якщо виставити терморегулятор на 17 °C замість 21 °C, витрати на опалення знизяться на 24%.

5. Йдучи, вимикайте опалення.

Нашим вухам звично інший вислів: йдучи, гасіть світло. Це, звичайно, відноситься і до всіх інших електричних приладів. Але є люди, які, залишаючи будинок навіть на короткий час, наприклад, йдучи на роботу, відключають радіатори опалення. Експерти ж в один голос твердять, що так робити не треба. На це є дві причини:

Перша: ефект кахельної печі. Як і кахельна піч, кладка стіни прогрівається досить довго. Але коли стіни прогріються належним чином, вони починають віддавати накопичене тепло. Друга: якщо помешкання охололо, є ризик утворення цвілі, тому фахівці радять не допускати опускання температури в квартирі нижче 15-17 °C. У старих будівлях, особливо з товстими зовнішніми стінами, в холодну пору року не слід відключати опалення на тривалий час.

опалення / скріншот з відео
опалення / скріншот з відео

6. Штори допомагають зберігати тепло в квартирі.

Дійсно, важка тканина штор значно впливає на тепловий баланс в приміщенні, але зберегти тепло вона навряд чи допоможе. Навпаки: тепле повітря від опалювальної системи не розноситься по кімнаті, а ховається за шторами.

7. Електронний термостат - марнотратство.

Навіть якщо ви в підсумку заощадите набагато менше на опаленні з електронними термостатами, ніж обіцяють виробники, вони все ж дуже зручні: вони легко прогріють приміщення до бажаної температури, перш ніж ви повернетеся додому, і навіть під час найдовшої зимової відпустки ви можете захистити себе від прориву труб, запрограмувавши електронного помічника таким чином, щоб по трубах регулярно текла гаряча вода.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, комунальні муки тривають: українців притиснули новими платіжками за газ і тепло

Як повідомляє портал Знай.uа ціни на комуналку в Україні визначатимуть місцева влада: чим можуть здивувати платіжки

Також Знай.uа писав, що хмельничанам сказали, коли включать опалення: перевірте батареї