У квітні 2020 року Міністерство охорони здоров'я затвердило єдиний протокол лікування COVID-19. До жовтня даний список оновили через неефективність або небезпеку препаратів. Лікар-інфекціоніст Євген Щербина для " Українська правда. Життя " розібрався в препаратах, рекомендованих МОЗ.

Читайте Знай в Google News!

Препарати в послідовності, згідно з протоколом:

  • "Фавіпіравір", використовується для пацієнтів при середньому або критичному перебігу захворювання коронавірусною хворобою;
  • "Гідроксихлорохін" - для пацієнтів при середньому ступені тяжкості;
  • "Дексаметазон" та інші кортикостероїди-при важкому або критичному перебігу;
  • "Ремдесивір" - при важкому або критичному перебігу;
  • "Тоцилізумаб" - при важкому або критичному перебігу;
  • "Озельтамівір" -тільки при ко-інфекції вірусу грипу і тільки для дітей.

Фавипиравира у початковому варіанті українського протоколу не було. Є противірусним препаратом. Автори огляду досліджень ефективності "Фавіпіравіру" проти COVID - 19 стверджують, що препарат має механізм дії, аналогічний іншому препарату, який використовують при коронавірусної інфекції – "Ремдесівіру", але дані щодо його ефективності менш переконливі. Тим не менш, його слід розглядати для лікування легких і помірних випадків COVID-19.

Гідроксихлорохін з групи антималярійних ліків. Дослідження показало, що препарат підвищує ризики смертельних наслідків під час лікування коронавірусом. ВООЗ попереджала про ризики включення препарати в протоколи лікування в листі до українського міністра охорони здоров'я, але це проігнорували.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дексаметазон та інші кортикостероїди. Його використовують при критичних станах.

ВООЗ рекомендує стероїди для лікування важких і критичних хворих з COVID-19, але не для пацієнтів з легкою формою захворювання.

В цілому ВООЗ вважає "Дексаметазон" безпечним. Оскільки термін лікування цим препаратом повинен бути коротким, тому навіть у високих дозах кортикостероїди не повинні викликати серйозних побічних ефектів, стверджують в організації.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, у МОЗ попередили про похибку тестів на Covid-19.

Як повідомляв Знай. ua, застуда, грип або коронавірус, українцям показали шпаргалку з головними симптомами.

Також Знай. ua писав, що робити, якщо у мене діагностували COVID-19, лікар все розклав по поличках.