Нюх-важливо для комфортного життя людини. Це в повній мірі зрозуміли ті, хто зіткнувся з таким симптомом коронавірусу, як пропажа нюху. Про це детально розповіла колишня виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Читайте Знай в Google News!

"здавалося б, втратити нюх не так вже й страшно. Це виглядає дрібницею, особливо якщо порівняти з високою температурою, сильним кашлем або вбивчою слабкістю, які може викликати COVID-19. Втім, це зовсім не так. Втрата здатності відчувати запахи, а разом з тим і смаки, може сильно погіршувати якість життя через брак відчуттів і навіть можливості насолоджуватися їжею. Як з цим справлятися? Втрата нюху (або на медичній мові аносмія), може бути вродженою або набутою. У другому варіанті серед безлічі потенційних причин втрати нюху (лікування певних хвороб як хвороби Альцгеймера або внаслідок травми) є і варіант вірусного захворювання. Крім цього погіршення нюху може відбуватися з віком. У травні 2020 року втрату нюху включили до переліку симптомів COVID-19", - пише Супрун.

Екс-чиновниця зазначає, що втрата нюху як симптом зустрічається на перших етапах хвороби і часто є головним неврологічним симптомом.

"відмінною рисою від інших вірусних хвороб є те, що втрата нюху через COVID-19 є раптовою, і трапляється навіть коли людина не має нежиті або закладеності носа і може вільно дихати носом. Так само раптово нюх може повернутися назад. Крім цього, втрата нюху може бути єдиним симптомом хвороби. Це досить поширений симптом. Більше половини людей, у яких COVID-19, втрачають нюх. Доброю новиною є те, що нюхові нейрони здатні до регенерації, і більшість людей менш ніж за чотири тижні повністю відновлюють цю функцію. Погана новина - не кожна людина після хвороби може відновити нюх повноцінно або до того рівня, яким він був до хвороби. Для когось відновлення нюху може зайняти навіть рік або більше", - пише вона.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

British Rhinological Society розробили гайдлайн для медиків, як допомогти пацієнтами, які втратили нюх через COVID-19. В ньому такі поради:

* Більшість людей, які втратили нюх через COVID-19, відновлюють його частково або повністю вже на 1-2 тиждень хвороби. Тож ніяких втручань робити не варто.

* Рекомендують застосовувати назальні кортикостероїди (краплі для носа, які мають протизапальну дію) для тих пацієнтів, які мають втрату нюху більше двох тижнів.

* Тренування нюху. Це не ліки, втім спосіб прискорити одужання. Він припускає, що людина, яка втратила нюх, з певною періодичністю і протягом тривалого періоду часу повинна нюхати різні ефірні масла (окремо або в наборах з декількома ароматами), щоб спонукати сенсорну реакцію. Є кілька досліджень, що підтверджують, що такі тренування позитивно впливають на швидкість повернення нюху або часткового його відновлення.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, Уляна Супрун пояснила, як зробити тест на ВІЛ, конфіденційно і безкоштовно.

Як повідомляв Знай. ua, Супрун попередила про фатальні наслідки самолікування та"народної медицини".

Також Знай. ua писав, що Супрун відповіла на найпоширеніші питання про Covid-19, як одужати вдома і коли пора в лікарню.