Невдовзі після виступу Міністра охорони здоров'я Максима Степанова в сесійній залі Верховної Ради та гучної заяви представників 2 фракцій щодо звільнення суддів КСУ, парламентарі розглянули Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо державних запозичень" № 3040а. Згідно із положеннями документу, додаткові 547 млн грн мають піти на закупівлю лабораторного обладнання, витратних матеріалів, тестсистем та холодильного обладнання для лабораторних центрів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

у Верховній Раді, фото РБК-Україна
у Верховній Раді, фото РБК-Україна

Як відзначив один з авторів даного Проекту Закону Михайло Радуцький, законопроект № 3040а був розроблений Комітетом здоров'я нації спільно з МОЗ України з метою залучення додаткових фінансових ресурсів на боротьбу з COVID-19.

"Фактично цим законопроектом розблоковується можливість отримання коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку для реалізації проекту поліпшення охорони здоров'я на службі у людей. З цією метою пропонується збільшити на 547 млн грн річні планові призначення Міністерства охорони здоров'я на 2020 рік шляхом перерозподілу коштів державного бюджету на поточний рік", – зазначає народний депутат України Михайло Радуцький.

Зазначена сума має бути витрачена на закупівлю лабораторного обладнання, витратних матеріалів, тестсистем та холодильного обладнання для лабораторних центрів, відповідно до договорів з агенціями ООН для підтримки заходів з боротьби із COVID-19. І, як підкреслив нардеп, Україні при цьому не доведеться сплачувати комісію за невчасне використання позикових коштів.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Лабораторія, коронавірус, фото: Pixabay
Лабораторія, коронавірус, фото: Pixabay

Даний Проект Закону підтримали і у бюджетному Комітеті, наголосивши лише на необхідності внесення техніко-юридичних і редакційних уточнень.

"Головне наукове експертне управління не заперечує можливості прийняття законопроекту та зазначає про доцільність отримання позитивного висновку Уряду. На запит Комітету надійшли висновки Мінфіну, МОЗ, Мінсоцполітики і Міненерго, витрати яких змінюються законопроектом – погодили Проект Закону без зауважень і підтримують його прийняття. Комітет з питань здоров'я нації, медицини та допомоги медичного страхування також підтримують законопроект", – відзначив Голова підкомітету з питань доходів і фінансування державного бюджету та державного боргу Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Валерій Лунченко, рекомендуючи прийняти № 3040а за основу та в цілому.

В результаті, кількістю у 301 голос "за" даний законопроект був підтриманий за основу, а 296 нардепів проголосували "за" в цілому.

Верховна Рада, фото Знай.ua
Верховна Рада, фото Знай.ua

Представники деяких фракцій наголосили на тому, що, окрім залучення додаткових коштів, потрібно провести розслідування і покарання винних в розтрачанні коштів вже існуючого Фонду боротьби з коронавірусом.

Ще однією з вимог, озвучених під час обговорень, стало звітування Уряду щодо відсутності конкретних кроків, передбачених затвердженою Постановою Верховної Ради 20 тижня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.