Однією з найважливіших подій цього тижня стало єдине впродовж кількох останніх тижнів пленарне засідання Верховної Ради. Нардепи зібралися задля прийняття "рятувальної" Постанови №4228, положення якої передбачають створення окремого Спецштабу для протидії COVID-19 та закладання в держбюджеті на 2021 рік близько 6 млрд на заходи з модернізації медзакладів та протидію спалахам небезпечного вірусу. Водночас, міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що у МОЗ прораховують навіть найгірший сценарій розвитку подій. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

"Гаряча" лінія, спецштаб та мільярдне фінансування

Згідно із положеннями затвердженої 20 жовтня 293 народними депутатами Постанови "Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз", президенту України рекомендовано утворити Національний штаб протидії біологічним загрозам, що здійснюватиме координацію діяльності всіх органів влади.

Також невідкладно має бути введена в дію єдина всеукраїнська багатоканальна телефонна лінія – основна її функціональність полягатиме в прийомі та опрацюванні звернень громадян, які мають симптоми або хворіють на COVID-19.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Що ж стосується функціоналу Національного штабу, то він здійснюватиме наступні дії:

- організацію невідкладного забору біологічних матеріалів мобільними бригадами на дому у громадян;

- координацію проведення тестів на наявність коронавірусу SARS-Cov-2 у термін до 48 годин;

- забезпечення інфекційних лікарень та інфекційних відділень лікарень 2-місячним запасом лікарських засобів та медичних виробів для лікування COVID-19 та ін.

Положення Постанови № 4228 передбачають і певні зміни в Держбюджеті України на 2021 рік.

"Бонус" інтернам та прорахунки МОЗ

Варто зазначити, що на сайті Офіційного інтернет-представництва президента України з'явилася петиція щодо надання певних "бонусів" для інтернів, які наразі допомагають на "передовій" протистояння небезпечному вірусу.

Ініціатор оприлюдненої цього тижня петиції №22/107248 пропонує скоротити 1 рік інтернатури або забезпечити безкоштовну заочну інтернатуру всім, хто був залучений до активної боротьби з розповсюдженням короновірусної інфекції.

Чи набере дана пропозиція необхідні 25 тисяч голосів, аби потрапити на розгляд Володимира Зеленського, покаже час. Проте, вже зараз зрозуміло, що вищезгадана категорія інтернів фактично кинута на призволяще.

Еліна Ясницька - фото з Фейсбук
Еліна Ясницька - фото з Фейсбук

В свою чергу, міністр охорони здоров'я заявив, що Україну може чекати катастрофічна нестача медичних працівників, оскільки вже у містах, де ситуація дуже напружена, медики працюють на межі людських можливостей.

"Ми готуємося до будь-якого розвитку подій – в тому числі, і до найгіршого сценарію – і розробили детальний план, що враховує спроможність системи охорони здоров'я. Він визначає алгоритм дій, відповідно до 4 рівнів небезпеки. 1 рівень – ми зараз тут – коли щоденна кількість випадків в межах 5-7 тисяч,, 2 рівень – заповнення ліжок фонду хворими на COVID-19 буде складати 70 % по країні, щоденна кількість нових хворих 8-10 тисяч, на цьому рівні ми можемо опинитися в найближчі тижні", – повідомив в ході пленарного засідання Парламенту Максим Степанов.

Максим Степанов - фото зі сторінки Максима Степанова у Фейсбук
Максим Степанов - фото зі сторінки Максима Степанова у Фейсбук

Останні ж дві позиції можуть стати вкрай критичними для України. Показники 3 рівня створеного плану – 11-15 тисяч хворих на COVID-19 на добу, а заповненість ліжок – 85 %.

"Тут додатково до заходів 2 рівня ми будемо забезпечувати введення жорстких карантинних обмежень в країні із застосуванням повного переліку обмежень "червоного рівня" епідемічної небезпеки. Буде розпочато мобілізацію всіх медичних та інших категорій працівників, буде організована робота всіх відомчих закладів для цивільного населення, а також забезпечена робота польових шпиталів. 4 рівень, коли щоденна кількість випадків буде близько 20 тисяч, – ми будемо змушені запроваджувати активацію протоколу і медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги", – наголосив профільний міністр.

Не менш гучною стала заява нардепів про ініціювання голосування за Постанову щодо звільнення Максима Степанова з посади, що була зареєстрована кілька місяців тому.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.