Пленарне засідання Верховної Ради, що розпочалося 3 листопада о 10.00 і тривало впродовж майже цілого дня, стало одним з "плодовитих" за останній місяць. Одним з питань розгляду став законопроект № 4051, у положеннях якого йдеться про дистанційну та надомну форми роботи, на які були вимушені перейти тисячі українців. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Законодавчі зміни та чітке розмежування

"Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи" передбачає перелік "плюсів" для працюючих громадян.

"Законопроект стосується 30-35 % людей, які сьогодні працюють в найманій праці, які під час коронавірусу перейшли на надомну чи дистанційну роботу, а нині діючий КЗоТ не передбачає таких форм роботи. Відповідно, вносяться зміни до Закону про охорону праці, якими передбачається, що для роботодавців є можливість ознайомлювати працівника з наказами, повідомленнями, іншими документами із використанням визначених у трудовому договорі засобами електронного зв'язку. А працівникові надається право вимагати від роботодавця до 2 місяців перехід на дистанційну роботу у випадках, якщо на робочому місці щодо нього були вчинені дії, які містять ознаки дискримінації", – зазначає Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Разом з цим, даний Проект Закону розмежовує поняття надомної та дистанційної праці.

Дистанційна робота – це робота, яка виконується працівником поза приміщенням роботодавця в будь-якому місці за його вибором з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Надомна праця – це робота, яка виконується працівником за місцем його проживання.

Дистанційна робота, скріншот: YouTube
Дистанційна робота, скріншот: YouTube

Одним з "бонусів" для працівників є норма про те, що громадянам, які мають дитину до 3 років або здійснює догляд за дитиною до досягнення нею 6-річного віку, надається можливість працювати на умовах дистанційної роботи.

Крім того, законопроектом передбачається можливість встановлювати режим праці із саморегульованим часом початку праці, тривалістю робочого часу із врахуванням індивідуальних побажань працівника про перерву на "домашній час".

Критичних нарікань з боку присутніх в залі нардепів дане законодавче "оновлення" трудових норм роботи не викликало.

"Ми були готові голосувати за цю, хоча і запізнілу, законодавчу ініціативу ще під час попереднього засідання Верховної Ради. Під час карантину майже 30 % українського суспільства перейшли на дистанційну або надомну роботу і дуже важливо, щоб це було законодавчо врегульовано. Слід говорити про те, щоб скоротити розгляд до другого читання і внести ті необхідні зміни, на які вказує наше Головне науково-експертне управління щодо деяких уточнень", – відзначає народний депутат України Михайло Цимбалюк.

Верховна Рада, фото: Страна
Верховна Рада, фото: Страна

Матеріальна відповідальність та перегляд Трудового законодавства

Підтримку висловили і представники політичної групи "Довіра".

"Повністю погоджуюсь стосовно позитивності даного законопроекту і хочу звернути увагу на те, що даний законопроект буде стосуватися виключно тих робіт, які не потребують особливих умов праці і особливих умов по захисту праці", - підкреслює Секретар Комітету, голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Микола Бабенко.

Варто зазначити, що положення документу корегують і "зону" матеріальної відповідальності.

В свою чергу, представники фракції "Голос" закликали колег до комплексного оновлення Трудового законодавства, наголосивши на тому, що нині існуюче відстає від реального часу на десятки років.

В решті решт, "за" прийняття за основу Проекту Закону № 4051 проголосувало 311 парламентарів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.