Другий день поспіль в сесійній залі Парламенту кипить робота. Одним з питань порядку денного пленарного засідання Верховної Ради, що розпочалося о 10.00 4 листопада, став Проект Закону, що стосується професійної діяльності представників ЗМІ. Положення Законопроекту передбачають оновлений список "санкцій". Яких та за що саме, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

В десятки разів більші штрафи та кримінальна відповідальність

Мова йде про "Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів" № 3633.

Як наголосив ініціатор законопроекту Андрій Кожем'якін, даний Законопроект був розроблений на виконання п.9 Постанови Верховної Ради України про попередній звіт тимчасової комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів і журналістів – це було 28 лютого 2019 року.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

"У звіті та рекомендаціях слухань було зазначено про необхідність підготовки законодавчих ініціатив, спрямованих на підвищення захисту законної професійної діяльності журналістів та інших медіа-учасників, а також на посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів. Проектом Закону пропонується збільшити санкції у ст. 171, а також викласти в новій редакції ч. 4 ст. 345-1 ККУ. Законопроект підтримує Міністерство юстиції, Національна поліція, уповноважений Верховної Ради з прав людини", – зазначає ініціатор законопроекту Член Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат України Андрій Кожем'якін.

Мітинг під Верховною Радою, фото: znaj.ua
Мітинг під Верховною Радою, фото: znaj.ua

"За" виступив і профільний Комітет Верховної Ради.

"Законопроект стосується не лише і не стільки підвищення санкцій, скільки встановлення додаткових кваліфікуючих ознак щодо перешкоджання законної професійної діяльності журналістів. І головне – кваліфікуючі ознаки за попередньою змовою групою осіб: це вже одразу буде ч. 4 ст. 345-1 ККУ "Погроза або насильство щодо журналістів" – від 7 до 14 років. Саме такі норми, я думаю, будуть сприяти підвищеному захисту журналістів від нападів, які є. Цей захист є в кожній демократичній державі", – підкреслив голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Знай.ua порівняли попередній та оновлений варіанти передбаченого переліку покарань ст. 171 ККУ "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів".

ДО затвердження законопроекту № 3633

П. 1 "Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у звязку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики субєкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності" карається:

– штрафом до 850 грн або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

П. 2 "Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків або переслідування журналіста у зв'язку з його законною професійною діяльністю" караються:

– штрафом до 3400 грн або арештом на строк до 6 місяців, обмеженням волі на строк до 4 років.

П. 3 "Дії, передбачені частиною другою цієї статті, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб" караються:

– караються штрафом від 3400 до 8500 грн або обмеженням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

ПІСЛЯ затвердження законопроекту № 3633

П.1 "Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв'язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб'єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності" карається:

– штрафом від 8500 до 17000 грн або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

П. 2 "Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків або переслідування журналіста у зв'язку з його законною професійною діяльністю" караються:

– штрафом від 17000 до 34000 грн або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 4 років.

П. 3 "Дії, передбачені частиною другою цієї статті, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб" караються:

– штрафом від 34000 до 51000 або обмеженням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Мітинг під Верховною Радою проти продажу землі
Мітинг під Верховною Радою проти продажу землі

Більшість політичних груп та фракцій висловили слова підтримки таким змінам, тож в результаті Законопроект був прийнятий в першому читанні – "за" проголосували 311 парламентарів.

Проте, як наголосив нардеп Володимир Ар'єв, одним законом це питання не вирішується і щоб ці статті, дійсно, працювали, потрібно "тиснути" на правоохоронні органи, бо сьогоднішня статистика з розслідування подібних справ показує невтішні дані.

До речі, в даному "санкційному" законопроекті можна знайти статистичні дані.

"В Україні протягом 5 місяців 2020 року розслідувалось понад 400 справ щодо злочинів проти журналістів", – йдеться в документі.

Та от тільки найголовніша цифра про кількість покараних осіб та успішно розслідуваних справ тут упущена.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.