П'ятничне пленарне засідання Верховної Ради, що стартувало о 10.00 6 листопада, розпочалося з Години запитань до Уряду. Традиційно, в рамках цієї частини засідання, прем'єр-міністр Денис Шмигаль прибув до Парламенту, розпочавши промову з короткого резюмування рішення більшості нардепів щодо поданого Кабміном Проекту Закону про держбюджет на 2021 рік. Та головною темою його візиту стала доповідь про ситуацію в країні щодо рівня захворюваності на COVID-19, забезпечення лікарень та поясненням загального плану Уряду у боротьбі зі стрімким поширенням хвороби. Як з'ясувалося, введення додаткових карантинних обмежень може бути вже не за горами. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, фото Знай.ua
Верховна Рада, фото Знай.ua

Чимало країн вводять жорсткі локдауни: чого чекати українцям?

Як підкреслив Денис Шмигаль на початку виступу, одним з найбільш дієвих інструментів з коронавірусом є саме адаптивний карантин, який, власне, і був запроваджений в Україні.

"Чи можливе зараз повернення до повного локдауну країни?Цього варіанту "на столі" наразі немає. Ми спілкуємося з епідеміологами Франції, Німеччини, аби покращити наші реагування на пандемію: ми, звичайно, розуміємо, що найбільш ефективний метод розірвати ланцюг захворювання – це ввести більш жорсткі карантинні обмеження. Саме тому чимало країн вводять жорсткі локдауни, маючи дуже потужні медичні системи та достатньо економічних ресурсів – але навіть їм доводиться закривати свої країни", – зазначає прем'єр-міністр України.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Тож, вже невдовзі ситуація може змінитися і в нашій країні – враховуючи нинішній рівень захворюваності, без певних кроків у посиленні деяких обмежень, навряд чи, вдасться обійтися.

"МОЗ розглядає можливість введення додаткових обмежень на певний період для розірвання ланцюгу захворювання. Але це не буде повна та постійна заборона. Наприклад, ми говоримо про посилення відповідальності за неносіння масок – зокрема, про підвищення штрафів. І дякуємо народним депутатам за підтримку у 1-му читанні відповідного законопроекту", – наголосив прем'єр.

Денис Шмигаль - фото Знай.ua
Денис Шмигаль - фото Знай.ua

"Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" № 3891 є одним із питань порядку денного на 6 листопада. Тож, сьогоднішній день має стати вирішальним.

Згідно із положеннями документу, передбачається:

  • Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, тягне за собою накладання штрафу від 170 до 255 грн.

І, до речі, як зазначено в тексті законопроекту, даний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем після його опублікування.

Карантин "вихідного дня" та "різноформатність" обмежень в регіонах

Прокоментував голова Уряду і нині обговорювану в суспільстві версію щодо посилення карантину так званого "вихідного дня".

"Цю тему обговорюють на рівні різних робочих груп, експертів, суспільства. Якщо ми підійдемо до цього рішення, МОЗ окремо і детально проінформує і проконсультується з народними депутатами України та науковими установами", – відзначає Денис Шмигаль.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

Попри те, що місцеві вибори фактично тільки-но відбулися, стрімке поширення коронавірусу в рази пришвидшує налагодження активної комунікації обраних новопосадовців із українською владою.

"Ми фактично вже 2 дні проводимо селекторні наради з керівництвом областей або швидко вирішуємо ті проблеми, які є на місцях. Спільно з місцевим керівництвом визначаємо, які обмеження застосовувати в конкретних областях, містах чи районах, а в яких – ні. Ми зараз говоримо так: якщо влада в регіонах просить не вводити додаткові обмеження, значить вона бере на себе відповідальність за наслідки. Це гнучка модель адаптивного карантину і є частиною реформи децентралізації", – підкреслив прем'єр.

Кандидати - Місцеві вибори-2020, Вишгород - фото Леонарда Григор'єва
Кандидати - Місцеві вибори-2020, Вишгород - фото Леонарда Григор'єва

Тож яких і коли саме нововведень очікувати жителям тих чи інших областей та про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.