Фітофтороз - дуже підступне захворювання рослин, яке може суттєво нашкодити врожаю пасльонових. Саме фітофтора була причиною декількох голодів у ХІХ-ХХ століттях - у тому числі, коли вона винищила посіви картоплі на Британських островах. Однак сьогодні ми поговоримо про іншу вразливу культуру - помідори. Їх захистити від фітофтори найлегше спеціальними засобами, але якщо з якоїсь причини ви хочете самостійно приготувати звсіб - у цьому в нагоді стануть наші поради.

Поради по вирощуванню рослин Знай.ua дає наоснові матеріалу ресурсу 7dach.

Вирощування помідорів, скріншот: YouTube
Вирощування помідорів, скріншот: YouTube

Йод

Розчином на основі 10 л води і 2 мл йоду обприскую кущі в профілактичних цілях, а також стримую подальше поширення фітофторозу, якщо раптом помічаю перші його ознаки на листі томатів.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Також можна спробувати розчин з 3 мл зеленки і 10 л води - фарбувального ефекту не виробляє, але зате допомагає запобігти розвитку цього грибкового захворювання.

Фурацилін

Кмітливі й винахідливі огородники розширили сферу застосування цього протимікробного препарату і досить успішно борються з фітофторозом, розчиняючи в 10 л води 10 жовтих таблеток.

Трихопол

Перевіреним способом боротьби з фітофторозом можна назвати періодичне обприскування кущів томатів розчином, приготованим з 10 л води і 10 таблеток трихопола. Цей препарат має більш дешевий аналог - метронідазол, який при тому ж дозуванні впорається з поставленим завданням за меншу ціну.

Борна кислота

Істотно підвищує захисні сили томатів і допомагає протистояти хворобі такий елемент живлення, як бор. Для цього готують розчин з 10 г борної кислоти і 10 л води, попередньо розчинивши порошок у невеликій кількості гарячої рідини. Обприскування кущів таким зіллям доведеться особливо до речі під час масового цвітіння, що заодно допоможе зав'язати численні плоди, а також виручить в період дозрівання врожаю.

Нагадаємо, Розсада зацвіте швидше, а плоди будуть більшими — підживлення помідорів розчином йоду.

Як повідомляв портал Знай.ua, Проти шкідників та хвороб — як підживлювати рослини добривом з цибулевого лушпиння.

Також Знай.ua писав, Вирощування червоного буряка на борщ — несподіваний спосіб підживлення.