В Україні з 1 серпня стартує вступна кампанія, яку вже охрестили найстресовішою через карантин та дистанційної підготовки. Абітурієнти вже дізналися свої результати ЗНО і з 1 серпня мають право зареєструвати електронні квитки, щоб з 13 серпня почати подавати заяви до вишів, на які припав їх вибір.

Про це стало відомо завдяки інформації на порталі Міністерства освіти України.

студенти, скріншот з відео
студенти, скріншот з відео

В Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) вже оприлюднили дорожню карту про етапи вступної кампанії. Так, спеціально для наших читачів ми зібрали головні відповіді на важливі питання абітурієнтів.

Вступна кампанія в Україні 2020, скріншот: сайт Міносвіти
Вступна кампанія в Україні 2020, скріншот: сайт Міносвіти

Як вибрати виш

З переліком навчальних закладів можна ознайомитися у Реєстрі суб'єктів освітньої діяльності. За посиланням можна дізнатися, яка форма власності у вишу, хто стоїть на чолі, контактні телефони та електронну адресу, правила прийому, ліцензовані спеціальності та акредитацію.

За ідентифікаційним кодом навчального закладу можна отримати детальнішу інформацію з інших відкритих джерел. Наприклад, про наявність судових позовів на виш. Також у форматі Excel можна отримати перелік навчальних закладів за типом закладу і регіонам, перелік спеціальностей, вартість навчання.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Вступна кампанія в Україні 2020, скріншот: сайт Міносвіти
Вступна кампанія в Україні 2020, скріншот: сайт Міносвіти

Обравши той виш, який найбільше підходить, необхідно з'ясувати, у яких випадках подають електронні документи, а в яких паперові, з чого складається конкурсний бал, що таке першочергове зарахування. Для цього потрібно ознайомитися з Умовами прийому, затвердженими МОН, а також з правилами прийому, в конкретному виші.

Скільки заяв можна подати

Цього року можна подати максимум 5 заяв на різні спеціальності - для вступу на бюджет на бакалавра і магістра. Заяви на контракт, як і минулого року, подаються без обмежень. При цьому переконайтесь, перед подачею заяви, що у вас є сертифікати всіх необхідних ЗНО для конкретної спеціальності.

Терміни подачі заяв

Електронні заяви до вишів можна буде подавати з 13 серпня.

16 серпня о 18:00 закінчується прийняття заяв від вступників на основі співбесіди та вступних екзаменів та творчих конкурсів (на бюджет).

22 серпня о 18:00 закінчується прийняття заяв від вступників на основі сертифікатів ЗНО або творчих конкурсів.

Як показує практика, перший і останній дні реєстрації і подачі документів зазвичай є найпроблемнішими - система перевантажується через велику кількість одночасних звернень.

Коли подавати документи до вишу

Якщо статус вашої заяви в обраний виш став "Рекомендовано до зарахування", це означає, що ви пройшли конкурс і вам потрібно встигнути подати документи, якщо ви хочете вчитися в цьому виші. Для цього до 18:00 31 серпня потрібно надати в приймальну комісію наступні документи:

• Копію документа, що посвідчує особу.

• Оригінал документа про освіту та додаток до нього.

• Копію військово-облікового документа.

• Сертифікати ЗНО.

• 4 кольорові фотографії 3х4 см.

• Інші документи, які можуть бути передбачені Умовами прийому навчального закладу.

Після виконання всіх вимог, 5 вересня, статус електронної заяви повинен змінитися на "Включений до наказу".

Якщо вступник не виконає встановлені вимоги (наприклад, не надасть оригінали документів), його рекомендація анулюється і заява отримує статус "Виключено із списку рекомендованих".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, названо мінімальний бал ЗНО для вступу до вишу: нижче хіба що на контракт.

Як повідомляв Знай.uа деякі репетитори нахабніють і відбирають бали в учасників ЗНО.

Знай.uа писав, в Україні стартувала додаткова сесія ЗНО: опубліковано дати і список предметів.