Другий день нового пленарного тижня Верховної Ради за кількістю резонансних подій не поступився вчорашньому засіданню. Якщо у вівторок, 15 вересня, апогеєм став виступ Генпрокурора щодо хабарницького скандалу за участі нардепа Олександра Юрченка, то сьогодні "джекпот" зірвали запропоновані зміни в Законі України "Про вищу освіту". Стосувалися вони виключно студентів-іноземців – в результаті, обговорення в мить переросли в гучну суперечку десятків нардепів і ледь не зірвали засідання. Аби загасити конфлікт, втручатися у галасливий спір довелося особисто Голові Парламенту Дмитру Разумкову. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

"Слуга Народу" vs більшість фракцій

Не пройшло і 10 хвилин, як презентація Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства №3717, переросла в масштабну суперечку.

"Запропоновані зміни дозволять іноземним студентам – НЕ українцям і особам без громадянства – навчатися в окремих групах не тільки англійською і українською, але і іншими світовими мовами. Це і мови Ради Європи. Ми говоримо про більш ніж 1 млрд інвестицій в українську економіку, і про те, що Україна має почати використовувати даний інструмент як інструмент міжнародного дипломатичного руху", - зазначила на початку розгляду автор законопроекту, народний депутат Марія Мезенцева.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Марія Мезенцева, фото: my.ua
Марія Мезенцева, фото: my.ua

Втім, навіть додатковий "козир-заяву" про те, що законопроект отримав позитивну оцінку Міністерства фінансів та Міністерства освіти України не переконали більшість. Наведені аргументи викликали десятки криків обурення з сесійної зали.

"Коли у когось виникає можливість поїхати на навчання за кордон, і в Німеччині, і у Франції, і у Великобританії, в Іспанії людина зобов'язана знати німецьку, французьку, англійську та іспанську, відповідно. І вчитися цією мовою. І тільки в країнах бананових Республік, заради того, щоб університети і місцеві бюджети підзаробили плюс-мінус додаткових кылька тисяч баксів, пропонують покласти українську національну мову і національні інтереси кудись там глибоко в шухлядку! Ч.3 ст. 48 дає право індивідуальних навчань на англійській. Не ведіться на гучні промови та добавку пари штук баксів до зарплати ректора – їм потрібен закон не для англійської, а для країни-агресора!", – підкреслив член депутатської групи "Партія "За майбутнє" Сергій Рудик.

Студенти, nasoa.edu.ua
Студенти, nasoa.edu.ua

Категоричне "ні" запропонованим змінам висловили і представники кількох інших політичних сил.

"Полум'я" гасив Дмитро Разумков: документ "провалено" в першому ж читанні

Натомість, голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак доповів про рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу, підкресливши, що він надасть змогу "відкусити шматок міжнародного ринку освітніх послуг".

Однак, кількість опонентів лише зростала.

"25 жовтня місцеві вибори, тож витягли питання мови? Більше нема про що говорити в залі? Цей законопроект не про іноземних студентів і не про їхній захист, і навіть не про іноземні мови. Це означає захистити російську мову – ось, про що йде мова. Ми бачили, як в цьому залі голосувалася хартія регіональних мов і мов національних меншин – мова йшла про захист російської мови, більш ні про що. І як намагалися неодноразово під різними видами протягнути будь-що на догоду Кремлю", - відзначив член фракції політичної партії "Батьківщина" Іван Крулько.

25 жовтня - місцеві вибори і знову з-під поли витягли питання мови... Законопроєкт #3717 не про іноземних студентів і не про їх захист... Бо, коли у цьому залі починають розповідати, що треба когось захистити, щоб навчати іноземною мовою, це означає, що треба захистити російську мову. Ми бачили, як у цьому залі голосувалась Хартія Регіональних мов і мов національних меншин. Тоді йшлося про захист російської мови і більш ні про що. Бачили, як намагались протягнути під різними видами будь-що на догоду Кремля. Тому цей законопроєкт не про тих студентів, які хочуть навчатись в Україні. Це ідеологічне питання. Вдячний всім, хто це розуміє! І хто підтримує проукраїнську позицію, а не підігрує Кремлю! Іван Крулько

Geplaatst door Іван Крулько op Woensdag 16 september 2020

Аби припинити міжфракційну суперечку, що переросла фактично у масштабну дискусію на підвищених тонах, в ситуацію втрутився Голова Парламенту Дмитро Разумков.

"Шановні колеги, я зараз не буду коментувати закон, але вас дивляться у різних містах і поведінка така в Верховній Раді – неправильна. Коли ви кричите, вас не чують ні одні, ні інші – і ваші позиції не чують. І не перебивайте: я вам цього не роблю, і вам не раджу. Поки тут не будуть чути один іншого з вашими плюсами і мінусами в позиціях, вас і люди не будуть чути. Я зараз це всім кажу", – наголосив Дмитро Разумков.

Дмитро Разумков - фото Знай.ua
Дмитро Разумков - фото Знай.ua

Сварка вплинула і на результат голосування – даний Проект Закону не добрав необхідної для затвердження кількості "за".

В решті решт, законопроект про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства №3717 було направлено на доопрацювання до профільного Комітету для підготовки на повторне перше читання. Рішення підтримало 235 нардепів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.