Коронавіруси SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 і MERS-CoV можуть мати одні й ті ж слабкі місця, що дозволяє створити вакцину, яка зможе їх перемогти.

Про це йдеться в публікації науковців з Інституту біомедичних наук американського Університету штату Джорджія, опублікованій в журналі Science.

Читайте Знай в Google News!

Вчені описали загальну лікарську мішень для патогенів, що викликають COVID-19 і SARS і виявили понад 300 білків, що виробляються інфікованою клітиною, які взаємодіють з SARS-CoV-2.

Коронавірус, скріншот відео
Коронавірус, скріншот відео

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

З них дослідники виокремили 20 молекул, які впливають на кількість вірусних частинок кожного з трьох коронавірусів, синтезованих всередині клітин людського організму. До них відноситься рецепторний білок Tom70, що взаємодіє з коронавірусним геном Orf9b, який належить і SARS-CoV-1, і SARS-CoV-2.

Tom70 - це мітохондріальний фермент. Вчені з'ясували, що Tom70 допомагає коронавірусу, проте зв'язка Tom70-Orf9b може використовуватися в якості лікарської мішені для противірусних препаратів широкого спектру дії.

Коронавірус, фото: youtube
Коронавірус, фото: youtube

Лікарська мішень - конкретна молекула в організмі, чия біохімічна функція тісно пов'язана з виникненням або розвитком певної патології, вплив на яку молекулою лікарського препарату дає терапевтичний ефект.

"У той час як традиційні противірусні препарати впливають на вірусні ферменти, які часто піддаються мутації і, отже, призводять до стійкості до лікарських препаратів, вплив на білки, необхідні для реплікації вірусу, є стратегією, яка допоможе цього уникнути", — підсумували вчені.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, "Всі прозріємо": головний інфекціоніст України розповів про пік захворюваності на covid-19 в країні.

Як повідомляв Знай.uа, українцям пояснили, як припинити катастрофічне поширення Covid-19: під силу кожному.

Знай.uа писав, в Україні продовжили канікули в школах: кого карантин знову закрив удома.