Генеральний директор Baker Tilly Олександр Почкун зазначає, що в оподатковуванні заробітчан є свої особливості. Адже українці щорічно надсилають в країну мільярди зароблених за кордоном доларів, але доходи не декларують і їх цих сум не сплачують податки. Про це повідомляє видання "Obozrevatel".

Читайте Знай в Google News!

Нещодавно глава податкової заявив про необхідність платити податки українцям, які працюють за кордоном. З деякими країнами підписано спеціальну угоду, по приїзду з яких слід заповнити декларацію і компенсувати лише податкову ставку. У Болгарії прибутковий податок становить 10%, тому, якщо з нею підписано спеціальну угоду, в Україні належить доплатити податок у розмірі 9,5%, так як в нашій країні податок з військовим збором становить 19,5%.

Заробітчани, скріншот YouTube
Заробітчани, скріншот YouTube

Однак відсутність спеціальної угоди зобов'язує в оплаті повного податку і в країні, в якій були зароблені кошти, і в Україні. "Багато хто вибирає українців через те, що вони погоджуються на неофіційну роботу. В цьому є економічна складова. Місцевий вимагатиме захисту, гарантії, офіційний дохід, який може показати в банку. А українському працівнику важливо заробити гроші і відправити додому", — розповів Почкун.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Олексій Любченко-глава податкової-він заявляє, що в країну були переведені українцями цілих 12 мільярдів доларів, проте задекларовані всього 11 млрд грн. І Державна податкова служба і НБУ бачать цю інформацію. "З них $2,3 млрд – через систему переказів грошей, тобто точно повинно було потрапити в декларацію. Але потрапило тільки 11 млрд грн – в 30 разів менше від $12 млрд", - поділився він у інтерв'ю.

Вирішення цієї ситуації, за словами Любченка, полягає в розкритті податківцями банківської таємниці, що є практикою в багатьох країнах Європи. Однак деякі експерти все ж відзначають, що така ідея може бути небезпечною через те, що держави не найнадійніший розпорядник інформації.

Член Асоціації правників України Ольга Ніколаєнко заявляє про те, що боятися нічого тим, хто правильно веде податковий облік і все робить законно. Вона вважає, що на митну службу також слід поширити право відправляти письмові запити. Це дозволить перевіряти, чи перевели кошти за покупку товару, про його передоплату і чи не була занижена вартість.

Заробітчани, скріншот YouTube
Заробітчани, скріншот YouTube

"Я думаю, що перевірка навряд чи торкнеться простих громадян, але може. Нам пора звикнути, що потрібно платити податки, це правильно, і інакше не може бути. Візьмемо, наприклад, багато хто здає квартири в оренду. Адже не так дорого і складно заплатити податок, але цього не роблять", – пожитила Ніколаєнко.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, пенсіонерка потужно відчитала слуг Зеленського через падаючий стовп: "Це наша Україна"

Як повідомляв "Знай.ua", НП на залізниці: 14 вагонів зійшли з рейок у Кривому Розі, кадри з місця

Знай.ua писав, зарплати в конвертах, пільговий проїзд і новий прожитковий мінімум - в Мінсоцполітики попередили, до чого готуватися українцям.