У Верховній Раді зареєстрований цікавий законопроект №4265. Його авторами стали група депутатів з політсили" Слуга народу", і присвячений він створенню державної бази геномної інформації людини (ДНК).

Автори законопроекту хочуть в першу чергу збирати зразки ДНК злочинців, силовиків і військових. Далі здавати своє ДНК в базу зможуть і прості українці, проте їм самим доведеться за це платити.
Можливо, саме тому ця ініціатива має порівняно невеликий Передбачуваний бюджет — на неї планується виділити всього 276 мільйонів гривень. На даний момент документ розглядається комітетом з питань правоохоронної діяльності.

"Метою прийняття акта є законодавче врегулювання процесів створення та функціонування обліку геномної інформації людини в Україні та вдосконалення роботи правоохоронних органів України щодо попередження, виявлення, розкриття та розслідування злочинів проти життя, здоров'я, свободи, статевої свободи та недоторканності особи, а також інших злочинів і правопорушень, розшуку безвісти зниклих осіб та ідентифікації невпізнаних трупів", - йдеться в пояснювальній записці до проекту Закону.

Депутати пропонують, щоб в обов'язковому порядку зразки ДНК здавали:

Крім того, в базу будуть вносити зразки ДНК невпізнаних тіл і близьких родичів зниклих безвісти.

Також зразки збиратимуть у осіб, які добровільно вступають або призиваються на військову службу, військовослужбовців, поліцейських, співробітників Державного бюро розслідувань, Служби безпеки, прикордонників і співробітників Генеральної прокуратури. Військові будуть здавати зразки кожні вісім років.

Інші категорії громадян також зможуть добровільно здати зразки ДНК, однак вони повинні будуть сплатити таку можливість.

Вся інформація повинна зберігатися в базі 75 років, розпорядником архіву стане Міністерство внутрішніх справ.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, Разумков попросив у Меркель "бонуси" для Донбасу - не вистачає.

Як повідомляв Знай.иа, безвіз поки захищений, але Україна може втратити більше: Кулеба розповів про ризики.

Знай.иа писав, Зеленський отримав підтримку Європарламенту в боротьбі з суддями КСУ: "стурбовані порожнечею".