Кожен може зіткнутися з психологічним тиском через чужий кредит. Мешканка Мелітополя Олена поділилася своєю історією, щоб уберегти інших від такої ситуації.

Читайте Знай в Google News!

Жінці дзвонили колектори і погрожували розправою, якщо вона не виплатить кредит знайомого. Тільки Олену цей знайомий не питав, чи можна залишати кредиторам її мобільний номер.

Людина припинила виплати по кредиту, і почалися дзвінки з вимогами погасити борг за нього. Жінку турбували по кілька разів на день і залякували: мовляв, квартиру відсудимо, а потім і взагалі погрози фізичної розправи. Часто колектори телефонують з різних номерів. До того ж з'являється стурбованість – може і дійсно проблеми будуть?

заборгованість, фото rg.ru
заборгованість, фото rg.ru

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Адвокат Сергій Дуда прокоментував виданню mv.org.ua, наскільки обґрунтовані подібні погрози.

"Людина може вважатися поручителем, тільки якщо складається договір доручення, завірений підписами кредитора, позичальника і поручителя, який зобов'язується простежити, щоб позичальник вчасно виконував свої зобов'язання.

Все інше до поручительства не має ніякого відношення. Поширена практика, коли банки або кредитні спілки просять позичальника надати телефони контактних осіб. Свого знайомого, наприклад, причому без його відома.

Ніяких фінансових зобов'язань ця людина не має, і притягнути її до відповідальності за невиплату кредиту позичальником неможливо. Кредитор може подати до суду тільки безпосередньо на боржника і стягувати заборгованість тільки з нього.

Що стосується телефонних дзвінків, то це суто психологічний тиск, щоб знайомі вплинули на боржника.

Як вплинути на колекторів або банки, щоб це припинити? Будь-яких законних важелів впливу немає. Але можу порадити говорити, що ви з боржником контакти не підтримуєте і ніяк передати йому інформацію не можете. Подібні дзвінки записуються і аналізуються, часто дзвонять різні люди і з декількох номерів. Після того як їм кілька разів скажуть про неможливість зв'язатися з боржником, дзвінки зазвичай припиняються", - зазначив адвокат.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, у НБУ придумали нові податки та штрафи для українців: повний список змін.

Як повідомляв портал Знай.ua, українців змусять "скинутися" по 4 тисячі до Пенсійного фонду: за що доведеться платити.

Також портал Знай.uа писав, що тепер українські банки повинні приймати різані та порвані банкноти.