Як відомо, 14 жовтня в країні відзначатиметься державне свято – День захисника України. Та з наступного року українці пропонують додати ще один "червоний день" в календарі і заснувати у жовтні День громадських активістів і лідерів громад. З такою пропозицією українці звернулися до президента України Володимира Зеленського. Також серед вимог – зміна дизайну нині діючих монет, номіналом в 1 та 2 грн, і заборона традиційного переходу на "зимовий" та "літній" час. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Володимир Зеленський, День Незалежності - фото Андрія Єловікова
Володимир Зеленський, День Незалежності - фото Андрія Єловікова

У жовтні – ще одне свято

Усі ці пропозиції з'явилися впродовж останніх кількох днів на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Додати в календарі ще одне державне свято пропонує ініціатор петиції №22/106748, запровадивши 2 жовтня День громадських активістів та лідерів громад.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"У кожного з нас є друзі чи знайомі, які не просто пишуть злісні пости у соцмережах, а постійно щось придумують, реалізовують ініціативи та проекти. Ми зустрічаємо їх серед керівників ОСББ, волонтерів, спортсменів, вчителів, митців, науковців. Активні громадяни – це не завжди члени громадських організацій, але завжди "магніти", які притягують і запалюють інших. Запровадження "Дня громадських активістів та лідерів громад" дозволить популяризувати громадську активність та відзначати тих, хто справді робить щось корисне для свого міста і України, незалежно від професії та приналежності до громадської організації", – пише автор електронного звернення, оприлюдненого 12 жовтня, Максим Черкашин.

Протест профспілок на Майдані, фото Знай.uа
Протест профспілок на Майдані, фото Знай.uа

Змінити дизайн монет – восьмигранник або колір?

Однією з популярних тем серед десятків щойно доданих звернень українців стала зміна дизайну діючих нині монет, номіналом 1 і 2 грн. Тож тепер пропозиція додати "елементи пізнаваності", відсутність яких й досі не влаштовує багатьох громадян з моменту введення їх в обіг, з'явилася вже офіційно.

"Прошу доручити НБУ змінити кольори монет 1 або 2 гривні, щоб вони відрізнялися одна від одної. Адже люди навіть молодого віку, не кажучи про пенсіонерів, не можуть одразу їх розрізнити. Це створює плутанину", – звертається до президента ініціатор петиції № 22/106822 Павло Постоєнко.

А ось автор електронного звернення №22/106872, оприлюдненої на сайті 13 жовтня, пропонує ввести в обіг полімерні (пластикові) банкноти.

"В порівнянні з паперовими, гроші з полімеру мають багато переваг. Вони не так швидко зношуються, не рвуться, витримують більше перегинів, менше брудняться, менше ушкоджуються при контакті з водою. Такі купюри мають високий ступінь захисту від підробок та є в обігу у Великобританії, Австралії, Новій Зеландії. Тобто у найбільш економічно та соціально розвинених країнах світу", – відзначає автор петиції Сергій Дюрич.

Полімерні купюри - фото ТСН
Полімерні купюри - фото ТСН

З 2021 року – жодного переведення годинників

Як відомо, цього місяця українці традиційно переходитимуть на "зимовий час", проте із року в рік довкола даного питання не припиняються дискусії тих, хто виступає "за" і "проти" щорічного переводу годинників.

Автор звернення № 22 /106624 пропонує припинити перехід на "зимовий час" з наступного року.

"Як ми знаємо, в Україні почали переводити годинник з 1981 року. Переведення годинника на літній час почали здійснювати відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 13 травня 1996 року № 509, але це дає величезний шкоди нашому організму – досить складно адаптуватися до переходу на зимовий, і літній час. А Європа вже припиняє переклад годин і, як ми знаємо, вже у 2020 після зими, хоче остаточно покінчити з цим", – пише ініціатор петиції Артур Соляник.

Переведення годинників на "зимовий" час - фото womo.ua
Переведення годинників на "зимовий" час - фото womo.ua

А поки ж законодавчих змін щодо цього питання не відбулося, українці мають пам'ятати, що цього року переведення годинників відбудеться раніше, аніж зазвичай – 25 жовтня.

Чи наберуть дані пропозиції необхідні для розгляду президентом України 25 тисяч підписантів, покаже час – збір голосів тільки-но розпочався і триватиме ще 3 місяці.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.