В Україні поступово почали посилювати моніторинг банківських переказів через ухвалення однойменного законопроекту. А відтак, фінансові установи почали блокувати перекази маленьких сум, а у тих, хто і зовсім не може довести джерело своїх доходів, кошти – забирають.

Варто зауважити, що не так давно ВРУ увалила закон №2179 "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення". Рішення про його прийняття підтримали 246 народних депутатів України.

А відтак, згідно з ним, українські фінустанови розпочали вводити більш жорсткий моніторинг банківських переказів, купуючи спеціальне програмне забезпечення, яке повинно виявляти дроблення операцій, оцінювати ризики. Щоправда, дрібним банкам куди вигідніше контролювати всіх, уникаючи мільйонних витрат на моніторингу.

"Блокування дрібних переказів – це швидше виняток. Якщо максимально посилити контроль для всіх, може виявитися, що і клієнтів у банку не залишиться. Багато банків уже давно практикує під час оцінки ризиків врахування тіньових доходів. Часто навіть безпосередньо під час анкетування запитують: який реальний дохід? Люди заробляють у конвертах, депозити відкривають і офіційно безробітні, у яких за паперами немає ні копійки доходів", – розповідає працівник банку.

ПриватБанк, фото з вільних джерел
ПриватБанк, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Водночас, як наголошується, відмивати гроші в таких умовах буде ще складніше, адже фінансовий моніторинг може торкнутися будь-якого українця. При цьому частина операцій обов'язкова для перевірки згідно із законом:

  • операції з готівкою (переказ, поповнення рахунку, отримання коштів, розрахунок за операцію);
  • усі операції фізосіб-підприємців (ФОП), юридичних осіб, які зареєструвалися протягом останніх трьох місяців;
  • обмін банкнотами, переказ коштів за кордон;
  • фінансові операції з клієнтами з високим рівнем ризику;
  • усі операції на суму від 400 тис. грн та інші.

Також труднощі можуть виникнути, якщо ви офіційно не працюєте і не зможете довести, що отримані доходи легальні.

"В ідеальній ситуації законослухняний українець не повинен на собі відчути якесь посилення. Якщо у вас немає легального доходу і ви регулярно поповнюєте карту, так, можуть бути проблеми", – говорить для Obozrevatel юрист Олександр Плахотник.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ПриватБанк підловили на видачу кредиту третім особам.

Як повідомляв Знай. ua, ПриватБанк звинуватили в махінаціях зі страховкою.

Також Знай. ua писав, що ПриватБанк підловили на неіснуючі послуги.